Кінокритики незадоволені роздачею «Слонів» на «Кінотаврі»

Сьогодні – 15 червня 2007 року – кінокомпанія СТВ розповсюдила Відкритий лист Гільдії кінознавців і кінокритиків Росії, пов'язане з врученням премії критики на минулому фестивалі «Кінотавр».

У ньому, зокрема, розповідається, що «за підсумками голосування, що проходило напередодні церемонії закриття, простим арифметичним більшістю голосів перемогла картина Олексія Балабанова« Вантаж 200 »(2007). Відповідно до регламенту премії їй був присуджений приз – »Білий слон«, про що оголосив президент Гільдії Віктор Матізен. Фільму Олексія Попогребського Прості речі» (2007), який посів друге місце, вже за відсутності кворуму вирішено було вручити спеціальний диплом. Потім диплом перетворився на »Слона«, хоча і розміром трохи менше ».

Проблема полягала в тому, що «настільки серйозне коригування призів вимагала нового голосування за участю всіх членів Гільдії, але й цього не сталося: багато дізналися про розмноження слонів безпосередньо на церемонії закриття». А так само в тому, що «в результаті поділу» Слонів «до деяких інформаційні агентства та телевізійні сюжети потрапила викривлена інформація – фільм» Вантаж-200 «у зв'язку з премією критиків взагалі не згадувався».

Члени Гільдії назвали таку ситуацію обурливою і дискредитує як саму Гільдію, так і її професійну премію.

Вони так само окремо відзначають, що «картина Олексія Попогребського» Прості речі «- чудова робота, гідна уваги Великого журі, преси і глядачів».

У зв'язку зі сформованою ситуацією своє членство в Гільдії кінознавців і кінокритиків призупинили деякі відомі представники цієї професії – такі, як Антон Долін, Лідія Маслова та Михайло Трофименков.